Barcs - Sótároló, túravezető

Interaktív látogatóközpont Barcson a hagyomány és a jövő jegyében

Barcsi Barangolo 5 Aktualitások 5 Interaktív látogatóközpont Barcson a hagyomány és a jövő jegyében

A kiállítás egy határon átnyúló program keretében nyílik meg, várhatóan 2022 tavaszán

Az INTERREG V-A Magyarország Horvátország Határon átnyúló Együttműködési Program keretén belül „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” című projekt főbb elemei közé tartozik egy interaktív látogatóközpont kialakítása Barcson, amely modern technológiával kívánja bemutatni a barcsi közlekedéstörténetet, történelmet, kultúrát és hagyományokat. A látogatótér egyedi megoldásokkal foglalja le a kisebbeket és a felnőtteket is. A kiállítás látogatottságát a projekthez kapcsolódó marketingtevékenység, és új honlap is segíti.

A kiállítások új generációja

A kiállítások új generációja, úgynevezett interaktív látogatóközpont készül Barcson, amely egy pályázat keretén belül valósul meg. A kb. 100 négyzetméteres kiállítótér 5 főbb elemből épül fel, amelyek Barcs közlekedéstörténetét, kultúráját, növény- és állatvilágát, hagyományait hivatottak bemutatni olyan formában, hogy a látogató teljesen beleképzelhesse magát az adott helyzetbe, környezetbe.

Interaktív látogatóközpont, Barcs

Interaktív látogatóközpont, Barcs

Az első elem szoba méretű, „Szárazföldön, vízen és lóháton” társasjáték óriásbábukkal, ami a „Ki nevet a végén?” játék mintájára készül. A játékot 5 bábuval lehet majd egyszerre játszani, amelyek mindegyike egy közlekedési eszközt mutat be, így lesz például lokomotív vagy kenu a lépési eszköz. Egy ilyen játékhoz természetesen a kocka is óriási lesz, egy fél méteres nagy dobókockával számolják majd a lépéseket. A játék azonban ennyiben nem merül ki, hiszen a kezdőpontok mellett minden bábu, tehát minden közlekedési eszköz történetéről vicces információkat olvashatnak el okos eszközök segítségével a résztvevők, ez a látogatóközpont második eleme. Sőt, kihívás is vár majd rájuk, hiszen ugyanitt egy tesztet is kitölthetnek az érdeklődők a járművekről, ami segít a kapott információkat még tovább megőrizni, ezáltal örök élményt biztosítva.

Interaktív látogatóközpont - virtuális vízitúra, Barcs

Interaktív látogatóközpont – virtuális vízitúra, Barcs

A kiállítás egyik legizgalmasabb része a harmadik elem, ahol szinte megszűnik tér és idő, a virtuális vízi túra. A Dráva folyón jelenleg csak túravezetővel lehet közlekedni, azonban ez az elem lehetővé teszi a folyó megközelítését kenu segítségével – a szárazföldön, a kiállítás közepén. A látogató beül egy 3D-s kenuba, előtte és mögötte pedig azokat a drónfelvételeket láthatja egy kivetítőn, amelyik folyószakaszon csónakázik éppen.

Ez a kiállítás nem lenne teljes a Dráva folyó környezeti értékeinek bemutatása nélkül. Az érintőképernyős eszközökön elérhető lesz a növény- és állatvilág, a horgászati információk, egy szakácskönyv a Dráva „gyümölcseiből”, valamint egy egyedi hangfelismerős játék, ami biztosan mindenkit megnevettet majd, hiszen különleges állatok hangjait kell összepárosítani azok fotójával.

A kiállítás utolsó eleme pedig a virtuális térből kifelé invitálja a látogatókat olyan izgalmas és érdekes túraútvonalakkal, amelyeket az érdeklődő magának állíthat össze, módosíthat, a végső tervet pedig egyből továbbíthatja az e-mail címére, és a kiállítást elhagyva már indulhat is a környék felfedezésére.

Az interaktív látogatóközpont tehát ötvözi a régi értékeket az új technológiákkal, ezáltal valóságos élményt kínál virtuális eszközökkel. A tér és az idő áthidalása, valamint az új megoldások teszik majd egyedivé és megismételhetetlenné Barcs új beruházását.

További információ:
Barcs Város Önkormányzata
7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.
+36 82 565-960

A cikk az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által támogatott „VICINaD – Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia” (HUHR/1901/2.1.2/0120) című projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A jelen írás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. Tartalma kizárólag a Barcs Város Önkormányzata  felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.