A Dráva összeköt

Horvát kapcsolódás: Barcs-Verőce

Az 1979 óta városi ranggal felruházott Barcs a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik, Somogy megye déli kapuja, a Dráva folyó fővárosa. Dinamikusan fejlődő, 123 km2 kiterjedésű kisváros, amely a magyar-horvát határon helyezkedik el, a barcsi kistérség természetes központja, jelenleg több mint 10 000 fős népességgel. Fejlődését meghatározta és meghatározza a Dráva, valamint a határmenti elhelyezkedés, a nemzetközi útvonalakhoz való csatlakozása is.

A város kereskedő jellege már a múlt században kialakult. Jelenének fejlődését meghatározza az egyre erősödő hazai és nemzetközi turizmus is, melyet egyrészt a kiemelkedő természeti értékeinek, másrészt a határ közelségének köszönhet.

Horvát kapcsolódas - Barcs, Virovitica
Horvát kapcsolódás - határfutás

Az 1989-ben rendezett első Virovitica – Barcs határfutás újabb lehetőséget teremtett a két város lakóinak a találkozásra. A határfutás kisebb megszakításokkal (1991-1993 háború, 2020-2021 Covid vírus) a mai napig fontos kapocs a két testvérváros sportolóinak.

Széchényi kastely - Somogytarnóca

Horvát Nemzetiségi Egyesület

A téli kispályás labdarúgás keretében mindkét városban találkoztak a focikedvelők, csak úgy a nyári vízi vetélkedőkön. Egyesületi szinten a kézilabdázók és a labdarúgók erősítik a folyamatos kapcsolatot. A barcsi Horvát Nemzetiségi Egyesület a kulturális kapcsolatok mellett a sporttalálkozók számát is gyarapítják. Kiemelt programjuk a minden év őszén megrendezett tekeversenyük, amely a két nép közvetlen, vidám kapcsolatát is jelenti.

Horvát kapcsolódás - teke
Horvát kapcsolódás - kerékpártúra

Rendszeres kerékpártúrákon vesznek részt a két város lakói Barcs – Virovitica Nemzeti Park és Barcs Krizsnica Dráva függőhíd érintésével. Ezek túrák a fiatalok és idősebbek kiváló kikapcsolódási lehetősége.

Dráva - horgászat, Barcs - Duna Dráva Nemzeti Park

Drava nas spaja – a Dráva összeköt

Az elmúlt években közös EU-s IPA pályázatokkal élénkítették a testvérvárosi kapcsolatot. Az oktatási intézmények cserekapcsolatai a jövőt jelentik a magyar- horvát és a Barcs – Virovitica együttműködésében.

Drava nas spaja – a Dráva összeköt. Ezt a szlogent alkalmazta már több helyi együttműködés is az elmúlt időszakban a Dráva mentén. Magyarok és horvátok évek óta bíznak a közös munka gyümölcsében.

Dráva - horgászat, Barcs - Duna Dráva Nemzeti Park