Kremzir kastély - Barcs

Kremzir kastély

Kremzir kastély - Barcs

A Kremzir kastély

Barcs-Belcsapusztán található, kisebb kastély, úrilak. Kremzir Károly építtette az 1870-es évek közepén, a korszak uralkodó stílusirányzata, a historizmus (eklektika) jegyében. Pontos építése ideje nem ismert, de az 1866. évi kataszteri térkép szerint akkor még nem létezett. A helyi hagyomány szerint a somogytarnócai Széchényi-kastéllyal egy időben folyt az építése, azaz 1873-75 körül épülhetett. 1944-ig a család lakta, majd a II. világháború után a Határőrség költözött bele. 1954-ben a Határőrség Barcsra települt, ekkor az épület a tsz. tulajdonába ment át, bérlakásokat alakítottak ki benne. A leromlott állagú épületre a tulajdonos tsz. 1978-ban bontási engedélyt kért, de nem kapott a kastély védett jellege miatt. Az épületet végül a Városi Tanács vette át, majd az 1980-as években magánszemélynek adta el, aki felújítását ígérte, de a tervek nem valósultak meg. (Rózsás Márton)

A műemléki védettségű kastély jelenleg is magántulajdonban van. A kastély állapota nem ideális, hiányzik az egész tetőszerkezet, az összes nyílászáró, a falak omladoznak. Tilos a belépés, életveszélyesnek nyilvánították, azonban messziről csodálva igazán romantikus látványt nyújt, ahogyan a természet visszaveszi, és benövi a kastélyt.

Kremzir Miksa-ház

Barcstelep egyik legszebb, eklektikus stílusú épületét Kremzir Károly (Kremzir Mór belcsapusztai birtokos apja) építtette az 1880-as évek elején. A helyi léptékkel mérve hatalmas ház a Dráva alig néhány évtizeddel azelőtt feltöltött árterületére épült, mint Barcstelep legtöbb épülete. A helyi hagyomány tudni véli, hogy az ingoványos talaj miatt facölöpökre alapozták. Az államosításokig a család örököse lakta, majd az állami tulajdonba vétel után a Járásbíróság és a Földhivatal költözött ide.

A rendszerváltás után mindkét szerv kiköltözött az épületből, mely így lakatlanná vált. A pusztulásnak indult ingatlant végül a 2010-es években teljesen felújították, ma a Türr István képző és kutató központ működik benne.