Vasút, autóbusz, kerékpárút, vízi közlekedés

Vasút, autóbusz, kerékpárút, vízi közlekedés

kerékpárút Barcs

Vasút

Barcs városa a 60 sz. Pécs–Gyékényes vasútvonalon helyezkedik el, mely Szentlőrincen keresztül Pécs, átszállással Budapest; illetve Gyékényesen, Nagykanizsán keresztül Szombathely felé közvetlenül, átszállással Sopron felé nyújt kapcsolatot. Barcson a vonalon közlekedő valamennyi gyors- és személyvonat megáll. További információk: https://www.mavcsoport.hu/

 

kerékpárút Barcs

Autóbusz

Barcson az autóbuszállmás a vasútállomás mellett található. Barcsról a közvetlen térség valamennyi, illetve a Dél-Dunántúl számos települése elérhető közvetlen buszjárattal.
További információk: https://menetrendek.hu/

 

kerékpárút Barcs

Kerékpár, kerákpárutak

Barcs a nemzetközi EuroVelo 13 (Vasfüggöny Útvonal) kerékpárútvonalon helyezkedik el, közvetlen kapcsolattal Horvátország (Virovitica) felé. A kerékpárút a Dráva-parton halad Drávatamási irányába, Drávaszabolcson, Siklóson és Villányon keresztül Mohács felé.
További információk: https://en.eurovelo.com/ev13, www.kerekparut.com

Letölthető térkép

Horvát – angol »

Magyar – angol »

Az Európa Amazonasa (Amazon of Europe) nemzetközi túraútvonal, mely az Ötoldalú Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum területén halad. Ezen az útvonalon Barcs az N6 szakasz (Nagyatád–Barcs) szakasz végpontja, illetve az N7 szakasz (Barcs–Szaporca) kezdőpontja.

További információk: www.aoebiketrail.com

Barcs Város Önkormányzata kerékpárkölcsönzési lehetőséget biztosít.
Barcs Város Önkormányzata,

Érdeklődni: Horváth Gábor sportreferens +36 82 565-964

 
kerékpárút Barcs

Vízi közlekedés

Menetrendszerű turistahajó-közlekedés Barcson jelenleg nem üzemel.

Drávai vízitúrával kapcsolatban felvilágosítás:
Barcs Város Önkormányzata,
Horváth Gábor sportreferens: +36 82 565-964

Mobilitási Központ

Mobilitási Központ

A Mobilitási Központ épülete és funkciói

A régi sótároló épület a felújítás után többfunkciós turisztikai állomássá alakult, mely, mint a régi karavánszerájok, pihenést, feltöltődést ígérnek a megfáradt vándornak. A vonattal, kocsival, lovon, kerékpáron, vízi járművön vagy akár gyalogosan érkező turista azonkívül, hogy menedéket és felfrissülést kap, értékes információkat szerezhet a környék látnivalóiról, de akár a további útját is megszervezheti. A Mobilitási Központba jó megérkezni és benne tartózkodni, hiszen tartalmasan el lehet tölteni az időt.

 

Mobilitási Központ - Barcs, Sótároló

 

Az épületben lévő két helyiségből álló közösségi tér gyűjtőhelye lehet minden korosztálynak, mivel az ott elhelyezendő interaktív installációk játékos formában nyújtanak lehetőséget Barcs és környéke értékeinek megismerésére. A közösségi tér egy négyzet alapú helyiségből és egy galériából áll. A galéria inkább az egyéni információ és ismeretszerzés helyszíne lehet, elszeparáltsága és formája miatt „hangos” eszközök is beépítésre kerültek. A kiállítás tartalmai a magyar mellett angol és horvát nyelven is elérhetőek.

 

Mobilitási Központ - Interaktív látogatóközpont

 

A kiállítás

A Mobilitási Központba érkező látogató belépéskor először a földszinti közösségi teret tekintheti meg, ahol a társasjáték és okos pontok kaptak helyet.

Az interaktív kiállítást itt mutatjuk be »

 

Interaktív bemutatóterem

Interaktív bemutatóterem

Az ineraktív bemutatóterem

A Mobilitási Központban helyet kapó 98 m2-es, öt különböző elemet tartalmazó inertraktív bemutatóteremben a kellemes hangulatot teremtő faldekoráció mellett vannak babzsák fotelek, padok, illetve asztalok a társasjátékokhoz. A kiállítás fő célja informálni és tanítani a bármilyen korú látogatókat a közlekedéstörténetről, ipari hagyatékáról és hagyományairól, a természeti környezetéről, kulturális és néprajzi értékeiről.

Interaktív látogatóközpont, társasjáték - Barcs

Társasjáték

A földszinti közösségi tér nagy részét kitöltő társasjáték, a Mobilitási Központ fő attrakciója. Nagy méreteivel, színes alakzataival játékra csábít. Mivel a “Ki nevet a végén?” ismert társasjáték szabályai szerint kell játszani, nem szükséges bonyolult játékleírások elolvasása. A néhány egyedi szabály, az oszlopokon elhelyezett tablók átfutásával gyorsan megérthető. A játékmező nagy mérete lehetővé teszi a csoportos játékot. Családok, baráti társaságok alkothatnak csapatot, melyben mindenkinek jut feladat. A dobókocka nagyméretű, azonban könnyű és puha, így nem okoz sérülést, ha eltalál valakit. A bábuk felemelés nélkül is mozgathatók, így akár egy kisgyermek is tologathatja azokat.

A társasjáték nagyméretű színes bábui, dobókockái és a szinte teljes padlófelületet betöltő pálya játékra csábít. A „Ki nevet a végén?”  egyszerű játékszabályai nemzeti hovatartozástól függetlenül szinte mindenki számára ismertek, így azonnal kezdetét veheti az izgalmas és vidám játék. A pályaelemek színei és piktogramjai utalnak a körben elhelyezett 5 db okos pontra, melyeken az adott közlekedési módhoz kapcsolódó információk, érdekességek böngészhetők.

Interaktív kiállítás, okospontok - Barcs

Okospontok

A társasjátékot határoló falaknál elhelyezett érintőképernyős kioszkoknál az adott közlekedési eszköz leírása, a várossal kapcsolatos története, illetve egyéb érdekességek böngészhetők.

Interaktív látogató központ - A Dráva gyümölcsei

Dráva gyümölcsei interaktív tartalom

A Dráva gyümölcsei interaktív kioszk tartalma magába foglalja mindazt, amit a folyó és környezete ad a mellette élőknek, illetve az idelátogatóknak. Emellett hasznos tanácsokkal, receptekkel és horgásztippekkel is szolgál. A tartalom öt fejezetből áll:

  1. Állatvilág: a Dráva és ártere növényvilága
  2. Növényhatározó: a Dráva és ártere állatvilága, különös tekintettel a folyóban élő halakra
  3. Fogásnapló: néhány hasznos tipp a drávai horgászathoz
  4. Kifőzde: ha kifogtuk, hogyan készítsük el
  5. Hallgatózó: a Dráva hangjai és egy kvíz, mely megmutatja mennyire füleltél

Barcs - Sótároló, túravezető

Túravezető interaktív tartalom

A Túravezető Barcs és környékének turisztikai vonatkozású összeállítása, mely tematikus felosztásban egy helyre gyűjti az ezzel kapcsolatos információkat. A tartalom öt fejezetből áll:

  1. Múzeumok – kiállítások
  2. Szabadidő
  3. Éttermek
  4. Szállások
  5. Természeti látnivalók

Interaktív látogatóközpont - virtuális vízitúra, Barcs

Virtuális vízitúra

A virtuális vízitúra lehetővé teszi a drávai hajókázást, még ha csak annak illúzióját keltve is. Segítségével bejárhatók a legérdekesebb Dráva-szakaszok, melyekről a vetített filmek sok információval, érdekességgel szolgálnak. A hajótestbe ülve, a kis konzolon lévő táblán lehet folyószakaszt választani.