Pályázat

Pályázat

VICINaD – Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között

A projekt azonosító száma: VICINaD HUHR/1901/2.1.2/0120

Barcs Város Önkormányzata az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Programból a „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” című, VICINaD HUHR/1901/2.1.2/0120 azonosítószámú pályázat keretében támogatásban részesült.

A projekt keretében elkészül a Barcs, Dráva parton található egykori sóraktár épületének rekonstrukciója, melynek eredményeként létrejön egy többfunkciós közösségi tér: mobilitási központ a vasúttal, vízijárművel vagy kerékpárral érkezők számára, illetve interaktív kiállítótér és információs központ a helyi nevezetességek iránt érdeklődő turisták számára. Továbbá megvalósulnak a Dráván található kikötők és utasterminálok fejlesztésének előkészületei, hogy erősítsék a korábbi ipari csomópontok megtartását Magyarország és Horvátország között.

A projektben, melynek vezető partnere Barcs Város Önkormányzata, partnerként közreműködik a horvátországi Belistye Város Önkormányzata is, ahol a város egy központi terén felállításra kerül egy régi, használaton kívüli vasúti szerelvény, melyben a barcsihoz hasonló tematikájú interaktív kiállítás kialakítására kerül sor. A közös program célja a dualizmus korában használt épületek, területek turisztikai fejlesztése, új turisztikai attrakciók létrehozása.

A projekt további partnere az Eszéki Kikötőigazgatóság mely a Dráván található horvátországi kikötők kezelője. A szervezet feladata a projektben a sportcélú drávai kikötők fejlesztésének előkészítése, annak érdekében, hogy a Dráva valódi határon átnyúló aktív turisztikai célponttá váljon. A projekt keretében a következő dokumentumok elkészítéséért felelős:

  • a határokon hajózásban rejlő lehetőségek feltárása, a határon átnyúló eljárásokról szóló kézikönyv;
  • környezetbarát turisztikai hajók koncepciója (koncepció tervezés, karbantartás elemzés, költségelemzés);
  • a bistrinci kikötési hely engedélyes terve és építési engedélyének megszerzése.

A dokumentumok letölthetők innen »

Kezdési év: 2019
Operatív Program: Interreg
Összköltségvetés: 1 597 840 EUR

Magyar nyelvű források:

Horvát nyelvű forrás: https://belisce.hr/novosti/vlak-odlazi-na-resturaciju/